A teljes zsírtartalmú tej nemcsak a babák számára szükséges energiaforrást a zsírt tartalmazza, hanem más biológiailag fontos anyagokat is. Ugyanakkor tanulmányok igazolták, hogy fogyasztása nincs negatív hatással a gyermekek súlyára. Ezért az édesanyáknak nem kell attól tartaniuk, hogy babáik emiatt hízni kezdenek. Éppen ellenkezőleg, hasznosíthatnak minden nagyszerű jellemzőt, amit a teljes tej kínál. A tápszerekben található mennyiségnek köszönhetően a babák jobban felszívják a kalciumot, és lágyabb lesz a székletük. Jobban és tovább is alszanak, így nem csak a kicsik, hanem a szüleik is elégedettek.
Az anyatejben található egyik legfontosabb tápanyag a lipoprotein membránnal bevont apró golyócskák formájában jelenlévő zsír. A csecsemők nem csak energiához jutnak belőle, hanem fejlődésük szempontjából is fontos. A zsírok például biztosítják az esszenciális mikrotápanyagokat (A-, D-, E-, K-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat – PUFA kat), és jelentősek a gasztrointesztinális funkciók támogatásánál, valamint a lipid- és lipoprotein anyagcsere szempontjából is.
És nem csak azt - a zsírok az immunitás kialakulását is befolyásolják. A 20. század közepe óta a tejalapú tápszerek előállítása során, megtakarítások miatt, a tejzsírt növényi olajokkal helyettesítették. Miért? Röviden, mert olcsóbb. A közönséges kommersz gyártott tápszerek ezért gyakran, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a tejzsír biológiailag fontos anyagait, vagy később MFGM (Milk Fat Globule Membrane; magyarul = tejzsírgolyócska-membrán) formájában kell hozzáadni.
A Kendamil csecsemőtápszer alapja a kiváló minőségű teljes zsírtartalmú tehéntej, ezért tejzsírt egyáltalán nem kell hozzáadni. Ez a zsír a babák számára könnyen emészthető, és a telt tejíznek köszönhetően, a tápszer ízlik is nekik. A Kendamil, mint teljes zsírtartalmú tej receptúra, nagyobb arányban tartalmaz palmitinsavat az sn 2 pozícióban. Az ilyen összetétel jobban megfelel az anyatej egyedi zsírszerkezetének, ami elősegíti a kalcium és a palmitinsav felszívódását.
Kimutatták, hogy tejzsírt kapott csecsemők esetében a széklettel kiválasztott kalcium mennyisége alacsony volt, ami azt jelenti, hogy fokozottabban felszívódik és jobban mineralizálja a csontokat, ugyanakkor a megfigyelt csecsemők székletében a palmitát (kalcium) szappan mennyisége is alacsonyabb volt. A Kendamil tápszer receptúrája biztosítja, hogy ez a szappan ne képződjön a babák beleiben, mint ahogyan ez egyes növényi zsírok esetében történik. Tehát a székletük puhább, ami egyébként a székrekedés kockázatát is csökkenti. Az ilyen baba kevesebbet sír és többet alszik. És az alvás? Az nemcsak a gyermek fejlődése szempontjából fontos, hanem a szülők számára is. Mert csak egy magát jól kialvó szülő lehet elégedett szülő. Mivel az állati zsír sokkal jobban emészthető, mint a növényi zsírok, a Kendamil érzékenyebb emésztőrendszerű gyermekek számára is alkalmas.
Számos csecsemőtápszer létezik a piacon. A Kendamil-lal ellentétben, sok közülük - a megtakarítások miatt – már alapjában sovány tejből készül. A növényi zsírok hozzáadása, ahogy mondani szokás csak közelítés a zsírtartalomhoz. Csakhogy pont a tejzsír az, amelynek köszönhetően, a zsírsavak aránya közelít az anyatejben lévőhöz. A szakértők ezt az arányt a következőképpen határozzák meg: telített 37%, egyszeresen telítetlen 47%, többszörösen telítetlen 16%. A cseh piac más tápszereivel összehasonlítva ez az arány a Kendamil-ban áll a legközelebb az anyatejhez: 33% telített, 45% egyszeresen telítetlen és 22% többszörösen telítetlen zsírsavak.
Egyes édesanyák attól tartanak, hogy babájuk túl sokat hízik a teljes zsírtartalmú tej után. Biztosíthatjuk őket, hogy nem fog. Éppen ellenkezőleg. Amint azt a The American Journal of Clinical Nutrition szakmai folyóiratban 2020 februárjában megjelent szisztematikus áttekintés és metaanalízis eredmények megmutatták, a teljes tej fogyasztása nincs káros hatással a gyermekek súlyára vagy testösszetételére. Pont ellenkezőleg, alacsonyabb az elhízás kockázata. A Kendamil tápszerben a baba minden szükséges tápanyagot megkap, mert összetételét erősen az anyatej inspirálta. A teljes zsírtartalmú tej 26% zsírt és 74% fehérjét tartalmaz. Az anyatejhez hasonló fehérjeszint elérése érdekében a Kendamil formula kiegyensúlyozott arányban tartalmaz sovány tejet is. Kizárólag így jön létre a megfelelő arány a fehérje és a tejzsír között, ugyanakkor a teljes zsírtartalmú tej minden előnye megmarad.
Források: